Prijsuitreiking in het teken van Srebrenica

De Loepuitreiking van 2016, tijdens de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek in Leuven, stond in teken van Srebrenica. Zowel in de categorie Audiovisueel als de categorie Tekst waren de nominaties rondom deze belangrijke historische gebeurtenis overtuigend favoriet.
De productie van Huub Jaspers en Bart Nijpels (Waarom Srebrenica moest vallen, Argos TV) won de Audiovisuele Loep, de publicatie van Robert Dulmers en Casper Thomas (Wie gaf het bevel? De Groene Amsterdammer) was de winnaar van de Loep voor Tekst. De dag zelf, vrijdag 18 november, stond ook nog even in het teken van Srebrenica, naar aanleiding van een persconferentie over dit onderwerp door het kabinet.

Ook de andere prijswinnaars bleven uiteraard niet buiten de schijnwerpers. De aanmoedigingsprijs ging naar Enzo van Steenbergen (op de foto met juryvoorzitter Jeroen Smit), voor Het NRC-euthanasieonderzoek. De jury prees Van Steenbergen om zijn originele insteek voor dit onderzoek, waarvoor hij crowdsourcing inzette.

De digitale loep ging naar de publicatie van Maurits Martijn en Cees Wiebes (Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren, De Correspondent). Op de website van De Correspondent hebben zij hun onderzoek verrijkt met bron- en archiefmateriaal, wat de publicatie volgens de jury een duidelijke extra waarde gaf.

Lees hier meer over alle nominaties van de Loep 2016.