Voordat we de prijzen uitreiken, geven we vrijdag 6 april het woord aan een bijzondere gast: Drew Sullivan van OCCRP.

Sullivan is hoofdredacteur en mede-oprichter van het Organized Crime and Corruption Reporting Project, een wereldwijd non-profit samenwerkingsverband van onafhankelijke media en individuele onderzoeksjournalisten die zich toeleggen op de bestrijding van georganiseerde misdaad en corruptie.

Vanuit vestigingen in Sarajevo, Boekarest, Tbilisi en Washington werkt OCCRP samen met partnerorganisaties in Oost-Europa, de Kaukasus, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Onderzoeksjournalisten van OCCRP speelden een belangrijke rol in de PanamaPapers, de Paradise Papers en bij het onderzoek naar de letterlijk honderden miljoenen dollars aan smeergelden die de telecomgiganten Vimpelcom en Teliasonera betaalden om zichzelf toegang te verschaffen tot de mobiele telefoonmarkt in Oezbekistan.

Crossborder

Grensoverschrijdende samenwerking is standaard bij de circa zestig onderzoeken die jaarlijks onder worden gepubliceerd. Een tweede no-brainer is investeren in de ontwikkeling van nieuwe tools en technieken voor research en dataverwerking. Bij OCCRP werken evenveel programmeurs als redacteuren.

In de zomer van 2016 lanceerde OCCRP het Investigative Dashboard, bedoeld om onderzoeksjournalisten te helpen hun werk sneller en effectiever te doen. Het dashboard biedt softwaretools, een uitgebreide database en de mogelijkheid onderzoeksvragen uit te zetten bij OCCRP-researchers.

Vindersloon

Sullivan pleit al enige tijd voor een vindersloon voor onderzoeksjournalisten Alleen al de onderzoeken van OCCRP hebben in de voorbije jaren bijna zes miljard dollar opgebracht aan boetes, beslagleggingen en bevroren bedrijfstegoeden. Een deel van dat geld hoort te worden teruggepompt in nieuwe onderzoeksjournalistiek, vindt Sullivan. Hij werkt nu aan de oprichting van de Journalism Trust, een internationaal fonds waarin overheden en multinationals ‘guilt money’ kunnen storten.