Kees van den Bosch: in deze jury zitten is een feest

Kees van den Bosch, in het dagelijks leven redacteur bij het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos, trad eind vorig jaar toe tot de jury van De Loep en werd meteen tot voorzitter gekozen. Hij verheugt zich nu al op zijn pensionering, omdat hij daarna meer tijd zal hebben voor het jurywerk.

read more

Enzo van Steenbergen: dit is zo inspirerend!

Enzo van Steenbergen (28) won in 2016 de VVOJ Aanmoedigingsprijs met het NRC-euthanasieonderzoek. Als winnaar is hij lid van de jury van De Loep 2017. ‘Alle journalisten moéten naar de Avond van de Onderzoeksjournalistiek komen, want het is enorm inspirerend!’

read more

#LOEP17: HOE ÉÉN VERROEST DRAADJE DE HALVE RANDSTAD PLATLEGT

Wat gebeurde er precies bij een grote stroomstoring in Amsterdam op 17 januari 2017? Hoe ontstond die en waarom legde de storing urenlang een groot deel van de Randstad plat, inclusief cruciale noodvoorzieningen? Een inkijkje in de onzichtbare wereld achter het stopcontact.

read more

#LOEP17: DE REKENING VOOR RUTTE

De beerput van leugens bleek nog dieper zijn dan Bas Haan op basis van zijn eerdere onthullingen rondom de Teevendeal al wist. Een ontluisterende analyse van een politieke werkwijze waarin het eigen gelijk bewust voorrang krijgt op de waarheid.

read more

#LOEP17: HET ABSURDE NEDERLANDSE BOETEBELEID

Jesse Frederik van De Correspondent koppelt in dit artikel individueel leed aan het systeem dat dit leed veroorzaakt. Hij legt bloot hoe een technische wetswijziging eigenaren van onverzekerde voertuigen de vernieling in helpt.

read more

#LOEP17: DE ZAAK HENRY KEIZER

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen in deze onderneming over van een vereniging waaraan hij zelf als adviseur verbonden was.

read more

#LOEP17: BENI FILES

De Beni Files geven een gezicht aan de vergeten doden van een slachtpartij. De journalisten spraken in het conflictgebied Beni, Oost-Congo, met 653 overlevenden en nabestaanden, onder wie honderd directe ooggetuigen.

read more