Negen producties zijn genomineerd voor de Loep 2017; nog eens drie voor de Aanmoedigingsprijs. Met De Loep onderscheidt de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. De winnaars worden bekendgemaakt op 6 april, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek.
Dit jaar is De Loep vernieuwd. Of de onderzoeksjournalistieke productie is verschenen op papier, op radio of tv of online, is geen onderscheidend criterium meer. De prijscategorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn daarom vervangen door Opsporende, Controlerende en Signalerende Onderzoeksjournalistiek. Gebleven is de Aanmoedigingsprijs, voor journalistiek talent tot en met 30 jaar.
Genomineerd voor De Loep 2017 zijn:

Aanmoedigingsprijs

Opsporende onderzoeksjournalistiek

Controlerende onderzoeksjournalistiek

Signalerende onderzoeksjournalistiek

Inzendingen en jury

Liefst 122 onderzoeksjournalisten stuurden werk in. Het aantal was hoger dan gebruikelijk omdat De Loep 2017 een overgangseditie is, die de periode april 2016 tot en met december 2017 beslaat. Vijftien van de inzendingen kwamen in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs. De verdeling Nederlands-Vlaams was 88 Nederlands, 34 Vlaams en twee Vlaams-Nederlands.

De Loepjury bestaat dit jaar uit Kees van den Bosch (voorzitter), Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Hugo van der Parre, Alexander Pleijter, Enzo van Steenbergen en Trees Verleyen.
Het Loepreglement kunt u hier nalezen.

AVOND VAN DE ONDERZOEKSJOURNALISTIEK

De prijsuitreiking is op vrijdagavond 6 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Speciale gast is Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Na Sullivans keynote speech reiken we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Verder presenteren we het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootlegden en tot politieke debatten leidden.

Xavier Taveirne, Vlaams reporter en radio- en televisiepresentator, is onze ceremoniemeester. Taveirne presenteert voor de VRT het zondagse actualiteitenprogramma De Zevende Dag. Hij won in 2017 ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk, na reservering op de website van Pakhuis de Zwijger. Voor wie uit Vlaanderen komt, wordt busvervoer geregeld. Meer informatie op Avond van de Onderzoeksjournalistiek.