Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Vrijdagavond 6 april is de prijsuitreiking van De Loep 2017, de prijs waarmee de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen onderscheidt. Wie gaan er naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en maak het live mee.

Drew Sullivan, hoofdredacteur en medeoprichter van het Organized Crime and Corruption Reporting Project, trapt de Avond van de Journalistiek af. Sullivan pleit voor een vindersloon voor onderzoeksjournalisten. Alleen al de onderzoeken van het OCCRP, waarin onafhankelijke media en individuele onderzoeksjournalisten wereldwijd samenwerken, brachten zes miljard dollar op aan boetes, beslagleggingen en bevroren bedrijfstegoeden. Sullivan werkt daarom aan de oprichting van de Journalism Trust, een internationaal fonds voor bijdragen van overheden en multinationals.

Na Sullivans keynote speech reiken we de prijzen uit. Liefst 122 collega’s hebben werk ingezonden, waarmee zij een prijs hopen te winnen in één van de Loepcategorieën: Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Ook is er een Aanmoedigingsprijs, voor talent tot en met 30 jaar. De genomineerden per categorie worden eind februari bekendgemaakt.

Naast de uitreiking van De Loep 2017, presenteren we op vrijdagavond 6 april het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen.

Kom naar De Avond van de Onderzoeksjournalistiek en ontmoet Vlaamse en Nederlandse collega’s! Meld je snel aan via de website van Pakhuis De Zwijger. Voor Vlaamse VVOJ-leden en andere belangstellenden uit Vlaanderen regelen we busvervoer, praktische informatie hierover volgt de komende weken.